Najpiękniejsze święta w roku nie wszędzie wyglądają, tak jak w Polsce, bo każdy naród posiada swoje obyczaje. W Niemczech najważniejszy jest pierwszy dzień świąt, kiedy odpakowuje się prezenty i wydaje uroczyste obiady dla rodziny z tradycyjną potrawą– stollen, ciastem przypominającym dzieciątko w beciku. Najpopularniejsza ozdoba to oczywiście choinka, stąd wywodząca swój rodowód. Wigilię uznają tylko niektóre landy i nie jest ona postna.
Podobnie jest w Austrii, gdzie w zależności od regionu na
wieczerzy króluje kaczka lub karp. W Tyrolu przed pasterką ludzie spotykają się
na głównym placu by śpiewać kolędy. Święta w Anglii to cała gama zwyczajów
przyjętych na całym świecie, jak jemioła, skarpety na prezenty czy pocztówki. W
Wigilię Anglicy palą w kominku polano symbolizujące odchodzenie starego roku.
25 grudnia wydają rodzinne obiady, na których podaje się indyka, zupę żółwiową,
tradycyjny pudding i ciastka. Nazajutrz obchodzą Boxing Day – dzień
obdarowywania ubogich prezentami.
W kręgu kultury
anglosaskiej święta wyglądają podobnie z wyjątkiem Australii. Tam z racji
klimatu obiad serwuje się na plaży, a w Wigilię przy blasku świec w parkach
śpiewa się kolędy. Irlandczycy do wieczerzy siadają już o godzinie trzeciej, do
północy jada się dania postne, później już mięsne. W każdym oknie i przed domem
wystawia się świece – Mor na Nollag, gaszone po powrocie ze mszy. W drugi dzień
świąt dzieci wystawiają pantomimy, w których dziewczynki grają role męskie, a
chłopcy żeńskie.
Kolację wigilijną w
rodzinnym gronie spożywają też Francuzi. Tradycyjnymi potrawami są tu owoce
morza, indyk z kasztanami i wątróbka drobiowa. Obowiązkowe jest uczestnictwo w
pasterce. Przed wyjściem na mszę przed domem zostawia się zapalone świece na
wypadek gdyby przechodziła tędy Maryja szukająca schronienia. Dom dekoruje się też
ostrokrzewem symbolizującym koronę cierniową. W kominku spalane jest polano.
Tradycją hiszpańską
jest ustawianie szopki w domu, jako głównej ozdoby świątecznej, gdyż choinka
nie jest tu obowiązkowa. Na wigilijny stół podaje się jagnięcinę lub prosiątko,
ryby, migdałowy deser i szampan. O północy odprawia się „mszę kogucią” zgodnie
z legendą, że to jego pianie ogłosiło światu narodziny Jezusa. W pierwszy dzień
świąt tłumnie odwiedza się kościoły, a potem w domu raczy się keksem z
niespodzianką. Na prezenty hiszpańskie dzieci czekają do 6 stycznia.
We Włoskim domu na
centralnym miejscu stawia się choinkę i szopkę. Na placach buduje się żywe
szopki. Na południu wigilijne potrawy są postne z daniami rybnymi i spaghetti z
małżami, na północy - mięsne. Na żadnym stole nie może zabraknąć Panettone –
babki bakaliowej, a w kominku spalanego polana.
Szwedzi i Duńczycy dekorują choinki kilka dni
przed świętami, najczęściej zabawkami ze słomy, chorągiewkami i świeczkami. W
Wigilię podawany jest pudding z migdałem. Kto go znajdzie dostaje dodatkowy
prezent.
Każdy kraj do świąt
Bożego Narodzenia wprowadził swój, choćby najmniejszy zwyczaj. Każdy uważa też
własne tradycje za szczególne.
Ale przecież nie ma to jak polskie święta, potrawy,
obyczaje. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Agnieszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie chcesz być osobą anonimową odpowiadając na wpis, kliknij na: "Komentarz jako", wybierz "nazwa/adres URL" i wpisz swoje imię. To jest również, taka prośba z naszej strony.