Jesteś potrzebny innym. Kliknij na "Dołącz do grona modlących" i poznaj zasady Modlitwy Wstawienniczej. Przemyśl, zapragnij i odpowiedzialnie podejmij posługę modlitewną. Aktualnie modli się z nami 600 osób :). Zapraszamy.

__________________________________________

__________________________________________
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Opinie. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Opinie. Pokaż wszystkie posty

09.02.2017

W oczekiwaniu.... dzielę się... :) :) :)


  Co mnie w tym życiu pociesza?, że Święci też nie byli tacy super, że musieli się starać, że starali się więcej niż inni, że cierpieli dużo więcej niż chcieli... czyli jak każdy z nas ... a nawet pogardzano nimi... Wydaje mi się, że właśnie o te starania chodzi, o intencje podejmowanych działań, o ten Boży upór w pracy nad sobą, o pokorę, czyli prawdę o sobie ... o to aby budować coraz lepsze relacje z najbliższymi, żeby służyć innym, nawet jeśli wiele dzieli.
    
  Pan przyszedł do tych, którzy się źle mają, czyli do nas, jak pomóc, jak zachęcić innych ... 
  Wciąż też zastanawiam się, skąd tyle milczenia na naszej stronie, przecież każdy ma jakiś ból, coś do powiedzenia, podzielenia się... takie rozmowy to jakaś szansa na nabranie dystansu do własnych problemów... czasem wręcz mogą prowadzić do zobaczenia tego co zakryte...

31.01.2017

A dobrze ci tak !

  
  Jak tylko sięgnę pamięcią, to powiedzenie „a dobrze ci tak” pierwsze się pojawia i zasmuca w swojej mściwości i zapalczywości.
  Babcia, jak tak powiedziała, to zaraz dodawała : nie śmiej dziadku z czyjegoś upadku, bo dziadek się śmiał i to samo miał „
  Ale w życiu bywa tak, że czyjeś upadki sprawiają nam radość, niestety w mojej rodzinie tak było, ze strony matki. Wciąż słyszałam jako dziecko, osądzanie sąsiadów: a to kułaki, a to partyjniacy, na wszystko ich stać, ale też klasyczne obmowy sąsiadów, pikantne szczegóły z ich życia, także wedle powiedzenia” wiedzą sąsiedzi, jak kto siedzi „. Częstym tematem były spory rodzinne, działy , spadki, i tu dopiero zaczynały grać emocje.
  W rodzinie było troje dzieci i nawet w dorosłości trwała rywalizacja między rodzeństwem o względy rodziców, nie tyle o względy duchowe i gorącość serca, ale  kto więcej dostanie, ile komu przypadnie i dlaczego tamten dostał więcej.
Niby byli zgrani, obowiązkowe wizyty na imieniny, a jednak miłości braterskiej i siostrzanej i z lupą byś nie zobaczył.

  My dzieciaki, latem umorusane, ganiające całymi dniami niewiele sobie robiliśmy z tych pogadywań starszych. Ważne było, aby się nie wydało kto np. uczył kury latać ze szczytu stodoły….

15.12.2016

Pomocy ? Błogosławiona pomocy! …


  Jak to dobrze jest móc pomagać….. już w dzieciństwie mądre matki uczą pomagać swoje dzieci -  dzieci powinny  być grzeczne i usłużne, począwszy od najdrobniejszych rzeczy, najmniejszego wyrzeczenia. Tak było kiedyś, tak mnie uczyła moja Babunia Helena.

  No to w końcu jak to jest z tą pomocą?
Różnie, zaczynając od tego że każdy ma swoją definicje na własny użytek dostosowany do okoliczności. Taka twarda kalkulacja.
  Ewangelia na ten temat mówi jasno i zrozumiale dla każdego – zawsze w bezinteresowności i czystością serca, bez oczekiwań i wdzięczności .
No ale my mamy teraz nasze „pomocne zachowania” mocno wypaczone.
   Jak wrócić do tradycji? Od czego zacząć?

10.11.2016

Ojczyzna w wierszach, modlitwie i przemyśleniach.

   
  W Wigilię Święta Niepodległości:


  Bądź otwarty i rzetelny,
 Pomnij zawsze, żeś Polakiem;
 Serce czułe, umysł dzielny -
 To bywało jego znakiem.
 Czcij ojczyznę, zawsze, wszędzie;
 Choć los na nią gromy miota,
 Nie zmoże jej, gdy żyć będzie
 Polski język, polska cnota.
                Kazimierz Brodziński, „Rada”

 A wieszże, młokosie,
 Co jest ojczyzna?
 - Oto ja ci powiem:
 Starzy ją zwali swym życiem,
 swym zdrowiem,
 Służąc jej wiernie w złym
 i w dobrym losie.
 Co jest ojczyzna?
 - To twej chaty ściany,
 To dach twój stary,
 słomą poszywany,
 To zagon żyta,
 co cię karmi w głodzie,
 Z rzeczki twej woda,
 co cię trzeźwi w lecie,
 To piękność dziewcząt,
 co ci serce bodzie,

25.10.2016

Bułka z masłem, czyli nie poddawać się


  Wśród naszej ziemskiej wędrówki natrafiamy na różne sytuacje i problemy. Niejednokrotnie nie radzimy sobie z nimi i spoglądamy  w niebo z nadzieją, wiarą i ufnością. Ufamy i wierzymy, że nasze modlitwy zostaną wysłuchane, że nasz los się odmieni… 
  Co wtedy, gdy pomimo naszych modlitw, nic się nie dzieje, a wręcz jest gorzej? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Po pierwsze, na pewno nie należy się poddawać i wątpić. A po drugie, i najważniejsze, należy zawierzyć się Panu Bogu jeszcze mocniej.
 
  Kilka miesięcy temu natrafiłam na akt oddania się Panu Jezusowi (przeciw niepokojom i zmartwieniom) ks. Dona Dolindo Ruotolo. Znalazłam również nagranie z tym aktem.

27.09.2016

Refleksja nad życiem. Dobrze wybrać Przyjaźń.


  Chcę podzielić się z Wami pewnym opowiadaniem, które kiedyś usłyszałam. 
Pewien człowiek miał trzech przyjaciół.  Pewnego dnia ten człowiek został oskarżony o przestępstwo, za które groziła kara śmierci.  Pierwszy z przyjaciół opuścił go natychmiast. Drugi doszedł z nim do drzwi sali rozpraw i też go zostawił. Trzeci wszedł z nim na rozprawę, był świadkiem i wybronił go od kary. 
  Takim człowiekiem jest każdy z nas.
Pierwszym przyjacielem jest nasze bogactwo,  które opuszcza nas natychmiast w momencie śmierci.

22.08.2016

Uzdrowienie domu - o.Pelanowski


Dzisiaj zapraszamy do wysłuchania, katechezy o. Pelanowskiego, który mówi o uzdrowieniu domu.

Samotność, pustka, brak miłości... co jest przyczyną tego? Dlaczego wtedy wkrada się zło?

Na pewno wiele osób doświadczyło takiego stanu ducha, kiedy w którymś momencie swojego życia nagle zabrakło Pana Jezusa. Jak wtedy wyglądało takie życie?
Moment ten, od razu wykorzystuje zło, które chce wypełnić tą pustkę, zajmując miejsce Jezusa. Do czego wtedy to może doprowadzić?

18.05.2016

Małżeńskie refleksje….


 ... Poranki bywają często zaskakująco różne od tych zaplanowanych wieczorem.... odwrotnie również bywa...  Stan naszego ducha, zmienia się… Nasza miłość ma wypływać z naszego wnętrza i to niezależnie od okoliczności dnia, albo też, czy druga osoba obok nas jest idealna i dzień kończony  jest wspólną modlitwą, czy też może nawet np. nie podziękuje za zrobioną kawę do śniadania….  
  Mam za sobą 30 lat małżeństwa i wciąż dostaję rano świeżą kawę, bez dziękowania. Czasem milcząco wstaję i podaję na ukruszonym talerzyku, zapakowane ciastko z samego dna mojej torebki- kupuję takie jakie lubi mąż. Podaję tylko jemu bo ja słodyczy nie lubię. Przez nasze życie przechodziły ogromne burze, nigdy jednak nie powodowały utraty ufności Panu Jezusowi. Z modlitwą też bywa różnie i od kilku lat nie klękamy razem. Zrozumiałam, że życie drugiego człowieka jest poza moim zasięgiem i nie może mieć wpływu na moje relacje z Bogiem. Bóg jest stały i niezmienny, pragnie tylko naszego dobra! Częściej to my sami plączemy wszystko. Nauczyłam się kochać męża takim jaki jest, z jego niedociągnięciami. Sama też mam wady, które mogą mu przeszkadzać.

16.05.2016

Poddawać się dobrym natchnieniom


  Bywa, że czujemy, a nawet, że powinniśmy podjąć jakieś dobre działanie :)  ... Ale często tego nie podejmujemy. Łatwo przechodzimy do innych spraw i, jakby odpuszczamy te z których emanuje nadzieja, pragnienie i wola uczynienia czegoś dobrego... uczynienia wbrew zniechęceniu i przygnębieniu, których nie brakuje nam Polakom :) ...  
   Spójrzmy wokół, nawet ci, którym bardzo dobrze się powodzi są smutni i narzekają... taka teraz moda ? :)  może właśnie problem polega na tym, że wciąż patrzymy zbyt negatywnie... zamiast cieszyć się tym co jest i służyć innym... może zbyt przywiązujemy się do braków, które zawsze będą i które zamieniają uśmiech w smutek ... a Pan Jezus zaprasza, abyśmy się radowali :)... wbrew wszystkiemu :), bo uczynił nas zdolnymi do stawania się znakami sprzeciwu... abyśmy radowali się z naszej wolności Dzieci Bożych... bo przecież,  życie zaczyna się dopiero wtedy , gdy Jezus staje się powodem dla którego żyjesz :)... - bo wtedy dopiero możesz stawać się wolnym do Bożej radości :)... 

18.04.2016

Tajemnica Nowenny Pompejańskiej. Film o Nowennie Pompejańskiej i Różańcu.

Otrzymaliśmy tę informację i zwiastun filmu. Dzielimy się. Polecamy.
  Aneta i Sławek

   Szczęść Boże
  Powstaje bardzo ważny film. Poświęcony nowennie pompejańskiej i
różańcowi. Pragnę poprosić i zaprosić do rozpowszechniania przesłania
Matki Bożej Pompejańskiej.   Wojciech
    Powstaje nowy film!
   Z radością przystąpiliśmy do realizacji filmu o nowennie pompejańskiej i różańcu. Za nami pierwszy etap – zbieranie materiałów do filmu. Przed nami ostatnia prosta: montaż!

  Nagrania w Pompejach 
  Sfilmowaliśmy wspaniałą bazylikę w Pompejach w szczególnym okresie, kiedy obchodzi się tam październikowe uroczystości ku czci Królowej Różańca Świętego oraz bł. Bartola Longo. Swoimi przemyśleniami podzielili się z nami arcybiskup Tommaso Caputo, ks. rektor sanktuarium ks. Pasquale Mocerino i wiele osób, które mają szczególne nabożeństwo do Matki Bożej Pompejańskiej. W tym pracownicy sanktuarium, członkowie stowarzyszenia im. Bartola Longo, członkowie pielgrzymki pieszej do Pompejów, a także przypadkowi uczestnicy nabożeństw.

16.04.2016

360 Rocznica Ślubów Jana Kazimierza


 ..... "aby rocznica w państwie mym odprawiała się solennie do skończenia świata rozpamiętywaniem łaski Boskiej i Twojej, Panno Przeczysta!
  W roku Jubileuszu Chrztu Polski  obchodzony był niedawno  inny ważny Jubileusz, dotyczący ważnego wydarzenia z dziejów naszej Ojczyzny…  360 Rocznica Ślubów Jana Kazimierza w Katedrze Lwowskiej.
Ślubów, do których przy różnych okazjach często się wraca.
    Wróćmy i my.
  Polecamy następujące materiały:

                                           Aneta i Sławek


14.04.2016

1050 Rocznica Chrztu Polski Cz. 2

  
      Nasza modlitwa w intencji Ojczyzny.

  W 1050 Rocznicę Chrztu Polski módlmy się w intencji naszej Ojczyzny.
Dziękujmy za czas jej chrześcijańskiego rozwoju i przepraszajmy za wszystkie niewierności.
Prośmy, aby Polska była zawsze wierna Bogu i coraz bardziej, przez Maryję, odnawiała się w wierze. 

O „Nowe życie Polaków w Chrystusie".
O działania wszystkich dla dobra Polski i w duchu Bożym. O jedność i bezpieczeństwo we własnym kraju.
         Wspólnota Inicjatywy Modlitwy Wstawienniczej 


 Polecamy kolejne rocznicowe materiały:
https://www.youtube.com/watch?v=UqM7nmhki6w&nohtml5=False    Gdzie Chrzest tam nadzieja

http://adonai.pl/historia/?id=180    O Chrzcie polski

13.04.2016

1050 Rocznica Chrztu Polski. Cz.1

   966 – 2016
  W tym roku mija 1050 lat od wprowadzenia  naszej Ojczyzny do grona narodów chrześcijańskich.
Dzieje to niemal zamierzchłe, ale to dobre dzieje i ku dobremu wiodące.
   Przed nami rocznicowe obchody Chrztu Polski.
Chcielibyśmy zaproponować, abyśmy w te najbliższe dni, najpierw przenieśli się dzięki materiałom multimedialnym w tamte wieki, do początków naszej państwowości, do Chrztu Polski, a następnie zapoznali się z refleksjami na ten temat i w obchodach samej Rocznicy również uczestniczyli.  Na koniec wrócimy do innej rocznicy, której obchody niedawno miały miejsce, a która w tamtym pierwszym zdarzeniu ma swoje źródło, do 360 Rocznicy Ślubów Jana Kazimierza.
                                                       Aneta i Sławek +
  
  Polecamy dzisiaj  następujące materiały:

https://www.youtube.com/watch?v=taYA7T-JMPQ&nohtml5=False    Czy Pamiętamy o Rocznicy?
 

https://www.youtube.com/watch?v=JSVaq8gqQfQ&nohtml5=False   Początki Państwa Polskiego Cz1 Film

https://www.youtube.com/watch?v=u5zN21-ZEaQ&nohtml5=False    Dokument  o Polsce  Historia Polski w 5 minut

08.04.2016

Chrześcijańska miałkość


    Czy rozdziobią nas kruki i wrony?
    „Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu.” Mt. 5.15
   Jak to jest na Facebooku, udostępniliśmy  przedwczoraj na naszym profilu MW obraz, który jest widoczny teraz również stronie Modlitwy Wstawienniczej. Po kilkunastu godzinach, obraz ten kliknęło 3,5 tysiąca a polubiło50 osób.  
  3 osoby zaczęły wstawiać negatywne komentarze. Podjęliśmy z Anetą dyskusję… 
  Po jakimś czasie wstawiłem na Fb, taki apel: Gdzie jesteś katoliku. Obudź się !!!
  Jego fragmenty, żeby nie pisać na nowo przytoczę…
Gdzie jesteś katoliku. Obudź się !!!
…. „jest kilkadziesiąt polubień… nawet z serduszkiem… I co z tego?
Pojawią się 3 osoby kontestujące:  ten problem, to Wasze zainteresowanie i polubienia, dają negatywne komentarze i niema komu zabrać głosu?  I to w sprawie, gdy o chodzi o życie?
   Dlaczego śpisz? To jest zaniechanie!
Zło jest brakiem dobra? Gdzie jest Twoje dobro?!
   W tej, czy w innych sprawach, krzykliwe nagłaśniane zła, sprawia wrażenie jego powszechności, niemal panowania w społeczeństwie…   A katolik śpi… Ty spisz! Przynajmniej tu, chociaż, potrzeba pobudki jest.
  Gdzie jesteś?

31.03.2016

Parafia Miłosierdzia Bożego w Puławach.


  W Polsce jest wiele parafii pod wezwaniem Miłosierdzia Bożego…   W tym Nadzwyczajnym Roku  Miłosierdzia,  przygotowując się do Święta Miłosierdzia Bożego zachęcamy do poznania jednej z takich parafii …  Parafii Miłosierdzia Bożego w Puławach.
   Parafia ta jest oczywiście Kościołem Stacyjnym Bramą Miłosierdzia.
  Zobaczmy jak ten czas przeżywany jest w tej Parafii.
  
   Papież Franciszek w związku z Nadzwyczajnym Rokiem Miłosierdzia napisał:
„Aby przeżyć i uzyskać odpust, wierni mają odbyć krótką pielgrzymkę do Drzwi Świętych, otwartych w każdej Katedrze i w kościołach wyznaczonych przez Biskupa diecezjalnego, a także w czterech Bazylikach Papieskich w Rzymie, na znak głębokiego pragnienia prawdziwego nawrócenia. Jednocześnie rozporządzam, by w sanktuariach, gdzie zostały otwarte Drzwi Miłosierdzia, i w kościołach, które tradycyjnie są uznawane za Jubileuszowe, była możliwość uzyskania odpustu. Ważne jest, aby ten moment był połączony przede wszystkim z Sakramentem Pojednania i uczestnictwem w Mszy św. oraz refleksją nad miłosierdziem. Konieczne będzie, by tym celebracjom towarzyszyło wyznanie wiary i modlitwa za mnie oraz w intencjach, które noszę w sercu dla dobra Kościoła i całego świata”.
   
  Skorzystajmy z tej Łaski i z wyznaczonych do jej uzyskania miejsc, np.  w Puławach.

 Link do strony parafii:
                                                           Sławek +

08.03.2016

Dla Ciebie Piękna... z Pasją żyjąca... :) :) :)


Niewiasta - Piękne Dzieło Pana Boga :) :) :)


  Niewiastę dzielną któż znajdzie?
Jej wartość przewyższa perły.
 Serce małżonka jej ufa,
na zyskach mu nie zbywa;
 nie czyni mu źle, ale dobrze
przez wszystkie dni jego życia.
 O len się stara i wełnę,
pracuje starannie rękami.
 Podobnie jak okręt kupiecki
żywność sprowadza z daleka.
 Wstaje, gdy jeszcze jest noc,
i żywność rozdziela domowi,
<a obowiązki - swym dziewczętom>.
 Myśli o roli - kupuje ją:
z zarobku swych rąk zasadza winnicę.
 Przepasuje mocą swe biodra,
umacnia swoje ramiona.
 Już widzi pożytek z swej pracy:
jej lampa wśród nocy nie gaśnie.
 Wyciąga ręce po kądziel,
jej palce chwytają wrzeciono.
 Otwiera dłoń ubogiemu,
do nędzarza wyciąga swe ręce.

29.02.2016

Wielkopostna lektura… Pasja

  Zapewne każdego człowieka choć raz w życiu dopadły wątpliwości dotyczące jego wiary. Nic w tym dziwnego. Jesteśmy tylko ludźmi, którzy codziennie narażeni są na działanie różnych czynników. Czynniki te nieraz doprowadzają nas na granicę rozpaczy i zwątpienia. W końcu ileż trosk i problemów można przyjąć na swe barki?…

  W zwątpieniu, rozpaczy czy po prostu w czasie wielkopostnego zamyślenia, warto sięgnąć po książkę „Pasja”, która powstała na podstawie objawień bł. Anny Katarzyny Emmerich. Jest to literackie opracowanie wizji męki i śmierci naszego Pana Jezusa, jakich doświadczyła błogosławiona. Z brutalną niemalże dokładnością opisany został każdy cios jaki oprawcy zadali Chrystusowi w czasie Jego męczeńskiej wędrówki z Góry Oliwnej, poprzez wizyty u arcykapłanów i Piłata, na przebiciu włócznią Najświętszego Serca skończywszy. Pan Jezus, mimo Swego ogromnego cierpienia, wiedział dlaczego i dla kogo to robi. Nie złorzeczył swoim oprawcom, nie skarżył się tylko spokojnie i cierpliwie znosił wszystko to, co musiało się wykonać. Taki był Boży plan.

09.02.2016

W tygodniu modlitw o trzeźwość Narodu.




  Szczęść Boże Wszystkim.

...  Nie wiem dlaczego to piszę - chyba Duch Święty popchnął mnie do tego. Przeczytałem Waszą, Ani M.  wzmiankę o przemyśleniach dotyczących rachunku sumienia odbywającym się przy Żywej Obecności Najświętszego Sakramentu. To bardzo cenna uwaga i na pewno będę o niej pamiętał, ale ja chciałbym podzielić się z Wami inną refleksją…
  Chciałbym opowiedzieć o takim, jak ja to mówię "trudnym do przełknięcia błogosławieństwie".
  Kilka dni temu przesłałem intencje "do omodlenia" na stronie IMW za pewnego mężczyznę który wyniszcza m.in. swoje zdrowie poprzez nadużywanie alkoholu, aby Pan Bóg dał mu siłę do kolejnego podźwignięcia się - dla siebie i dla swojej rodziny…. Tak też się stało, co nie jest dla mnie jakimś szczególnym zaskoczeniem, gdyż wierzę w MOC modlitwy zanoszonej do naszego Ojca,  który jest w Niebie. Chciałbym raczej zwrócić uwagę na inny aspekt. Otóż od kilku dni mężczyzna ten nie pije alkoholu co jest już wielkim sukcesem, gdyż jak zaczyna to robić to nie może przestać. Z tego powodu pewnego razu był już jedną nogą na tamtym świecie. Jego zniewolenie jest tak silne, że często niemal dotyka dna.
  Pan Bóg jednak pozwala mu się od niego odbić. Ostatnimi czasy jednak, jego trzustka zaczęła poważnie niedomagać i im więcej pije tym bardziej go boli… Uważam to za błogosławieństwo od samego Boga. Wiem, że gdyby nie ten ból, mógłby się zapić na śmierć a wiemy, że człowiek pijany nie ma wstępu do Królestwa Niebieskiego.

23.11.2015

O tzw. grzechu międzypokoleniowym i ... uzdrawianiu z niego...



   „Kochani, przesyłam link do komentarza ks. Olszewskiego na temat uchwały polskich Biskupów dotyczącej problemu grzechów międzypokoleniowych. (Link zamieszczamy na końcu tekstu)
  
  
  Myślę, że temat może być ważny dla wielu odwiedzających stronę IMW.”
  
   Tak w minionym tygodniu, napisała do nas Alicja, jedna z osób z naszego grona.
Było to zbieżne z tym, co chcieliśmy poruszyć na stronie Modlitwy Wstawienniczej…  Problem ten, pojawiał się co jakiś czas np. w intencjach…
  Może pora wsłuchać się w to, co ma do powiedzenia na ten temat Komisja Teologiczna Konferencji Episkopatu Polski  i zamknąć ten temat.... Zacząć pracę nad sobą w inny, własciwy sposób. 

    Uchwała Konferencji Episkopatu Polski w sprawie tzw. grzechu międzypokoleniowego i uzdrowienia międzypokoleniowego. 
 http://www.kamilianie.eu/PDF/U15-370-grzech_miedzypokoleniowy.pdf 

    Opinia teologiczna Komisji Nauki Wiary KEP 
 http://www.kamilianie.eu/index.php?k=2&p=204
                                                
                                         Alicja, Aneta i Sławek

  A poniżej, ku jeszcze większemu wyjaśnieniu tego zagadnienia, to co zaproponowała Alicja, komentarz ks. Michała Olszewskiego SCJ